Lagar och regler för airsoft

airsoft

Åldersgränser
Airsoftvapen jämställs med luftgevär och därför är åldersgränsen i Sverige 18 år. Licens på luftvapen ges bara till den under 18 år som är medlem i skytteförening som driver tävling med aktuell vapentyp. Men det är inte lagligt att låna ut ditt vapen till någon under 18 år då det kan straffas med böter eller till och med fängelse.

Priser
Airsoft kan vara både dyrt och billigt beroende på kvalité och spelare. Spelar du ofta eller om du inte vill byta ut dina prylar allt för ofta så är det smart att investera i bra kvalité – som är dyrare. Vill skyddskläder är du ute efter? Skyddsglasögon, handskar, hjälm, tandskydd, knäskydd, kläder, magasin, kulor, mörkersikten går lätt på ett par tusen och letar du efter bästa kvalitén får du räkna med ett par tio tusen.

Lagligt?
Airsoft är ok att spela utan tillstånd utanför detaljplanerat område. Dock kan det krävas tillstånd om kulor skjuts på marken. Större organiserade spel kräver ofta tillstånd från Länsstyrelsen, det är heller inget fel med att informera polis innan så det inte blir några missförstånd eller konsekvenser om någon ringer in.

Olika föreningar och vapen
Gillar du att samlas med större gäng och spela airsoft så kan det vara bra att vara med i någon förening nära dig. Priset är lägre och ligger runt 50 lappen per gång (beroende på förening). Tänk även på att de flesta föreningarna har sina egna regler, exempelvis fair play och hur du ska agera om du blir träffad eller skadad. Är du helt ny kan du även följa med ut och kolla när de andra spelar för att få ett hum om hur det fungerar, prata och få råd om vad som är bra att tänka på, vad du behöver investera i och så vidare. Kanske har någon en bössa som du kan få prov skjuta med för att ge dig en idé om hur det känns och om det är rätt vapen för dig. Ditt första vapen bör vara av typen AEG, ett eldrivet airsoftvapen

AEG: Automatic/ Air Electric Gun, eldriven

AEP: Automatic Electric Pistol, eldriven pistol

GBB: Gas Blow Back, vapen med rörlig mantel vilket liknar ett riktigt vapen

NBB: No blow back, som GBB fast utan blowback, gasdriven

EBB: Electric Blow Back, eldriven pistol med låg prestanda