Vikten av bra säkerhetsutrustning

Huvudsaken i ett parti airsoft är givetvis vapnen. Dessa realistiska kopior av verkliga vapen gör upplevelsen av att utöva eller spela airsoft till en autentisk upplevelse. Det finns således mycket att säga om dessa vapen, kulornas material och storlek, om de är gasdrivna, eldrivna eller fjäderdrivna och så vidare. Men i den här artikeln ska vi kika närmare på andra viktiga delar av en bra airsoft-upplevelse: säkerhetsutrustningen.

Från ögon till armbågar

Bra skydd för känsliga delar av kroppen är a och o i airsoft. Förutom krav på hjälp eller helmask måst man ha skyddsglasögon. Medans kläder och andra tillbehör är mer en fråga om smak, vilket lag man vill höra till.

Skyddsglasögon är en av de viktigaste delarna i en skyddsutrustning inom airsoft. Utövaren eller spelarens glasögon skyddar mot kulor men också kulfragment. Att få dem i ögat är inte kul och kan potentiellt vara mycket farligt. En del spelare väljer att använda dyrare varianter där man till exempel kan byta ut linser så att de passar för olika situationer. En del glasögon har också militär-klassning eftersom de sluter tätt kring ögat.

Tandskydd är också en bra idé även om det inte är lika obligatoriskt som skyddsglasögon. De som använder dem använder oftast en variant där man enbart skyddar den övre tandraden.

Knäskydd

Som vid tandskydd använder man ofta enbart ett knäskydd. Det vill säga ett skydd till det knä som man vanligtvis sätter ned i marken när man ska ned i hukande skjutställning. Därutöver är armbågsskydd också ett måste för många – särskilt vid spel inomhus där man kan simulera stiger i bebyggelse. Detta sista förkortas SIB.

Hjälm

Vilken typ av hjälm man använder beror också p vilken typ av enhet man vill efterlikna. En bra hjälm gör sitt jobb det vill säga skyddar huvudet mot stötar och skott. Även om man tycker om att spela på turspel så är det dumt att chansa när det kommer till skydd för huvudet.

Helmask

Om man kör med en helmask behöver man inte ett tandskydd och en särskild hjälm – den tar liksom hela huvudet och ansiktet. Men det kan också vara enbart en enkel plastmask i svart eller grönt med metallnät för ögonen – då måste man ha en hjälm också. Men det finns ockå spelar som använder paint-ball-masker eller specialbyggda masker som är inspirerade efter spel eller film.

En bra helmask är tillverkad av högkvalitativ slitstark ABS-plast gärna med skumstoppning för att öka bärkomforten. Det är också bra om det har ett växelobjektivt och ett stålnät som har en slagtålighet upp till 310 FPS.