Regler – var får man spela och hur går man till väga?

Är du nybörjare, har precis skaffat ditt första airsoft – vapen och vill ge dig ut och leka så kanske du först undrar, vart får eller måste jag hålla mig? Finns det begränsade områden där man får spela airsoft? I vanliga fall kollar man upp vart det hålls olika evenemang för Airsoft – spel men om det nu är så att inget är på gång för tillfället eller att du är för långt bort för att delta i ett pågående event så kanske du och kompisarna vill ut och spela i skogen. Då kommer nästa fråga, får man bara bege sig ut och skjuta hur som helst var som helst? Detta är en tolkningsfråga vilket gör att det är bättre att ta det säkra för det osäkra. Därför tänkte vi gå igenom en del saker man bör tänka på innan man börjar leka krig.

Till att börja med så säger allemansrätten att du ska kunna promenera och tälta på marken utan att behöva be om tillstånd. Däremot gäller det inte om man skräpar ner och gör skador på naturen eller marken. Detta gäller särskilt om man beträder naturreservat, odlingar eller annan typ av känslig mark och alla dessa områden har inte staket omkring sig eller skyltar som visar att det är ett speciellt område. Detta är av högsta vikt att ta reda på innan man börjar spela.

Om ni vill försöka skaffa tillstånd får ni vända er till de personer som äger marken. Vet ni inte det kan ni alltid kontakta Lantmäteriet och tala med dem om du kan förklara var marken är. Om inte så be om kartor över området så kan ni alltid kontakta markägaren direkt och kolla läget. Ett tips är att börja konversationen via mail så att det ni kommer överens om finns skriftligt om det skulle dyka upp några problem i efterhand. Huvudsaken är att ni alltid är ärliga och öppna om vad det är ni faktiskt ska göra på området. Får ni ett nej så är det inte så mycket mer ni kan göra.

Skulle det vara så att du får tillstånd av markägaren kommer ni vidare till kanske det svåraste steget. Kolla med ägaren hur hela området ser ut, finns det naturreservat eller känslig mark som ni bör undvika? Finns det andra arrendatorer som ni också måste prata med? Allt detta måste kollas upp så ni slipper få bekymmer efteråt.

Ni ska också ha i åtanke att meddela folk som bor i områden runt omkring där ni kommer hålla till. För de som inte vet vad Airsoft är kan tycka det ser väldigt obehagligt ut med en grupp människor som smyger runt med vapen och kamouflagekläder i skogen där de brukar ta sin dagliga promenad. Gör som så att dela ut informationsblad och berätta vad som kommer ske i området och vilken tid. Skriv också namnet på arrangören och dennes kontaktuppgifter. Uppmana folk att bära någon form av skyddsglasögon om de har planer på att vistas i närheten.

Har allting som står ovan fungerat och gått igenom så har ni ryggarna fria. Det är bara att köra igång och spela. Du som arrangör ska bara se till att allting som ni kommit överens om följs till punkt och pricka. Ser ni skador som är där sedan innan anteckna det, ser ni skräp som ligger där sedan innan städa undan det. Då slipper ni bli få skulden för det.

Game on.